Formatges Quesart, Carles o l’ultim vaquer

Ja no queden vaquers, ni vaqueries. A la Safor només aguanta en l’ofici Carles Bataller. La seua vaqueria està ubicada a la marjal de Gandia. Hui cria 50 vaques frisones, rosses i… lluitant contra intermediaris, grans superfícies i mercats adversos ha agafat el camí de comercialitzar directament dos tipus de formatges: frescos i de tres mesos de curació. La llet fresca hui no la pot vendre. Està absolutament prohibit.

Lluny queden aquells temps en els quals una persona et portava a casa la llet fresca, acabada d’esmunyir. La llet era més bona que la de hui, era llet sense manipular. A més a més, a cada poble hi havia vàries vaqueries que produïen llet per a tots. Moltes famílies depenien econòmicament de les seues xicotetes explotacions. No hi havia intermediaris, ni transport des del nord d’Espanya o des del nord d’Europa, ni tampoc gastaven envasos per a la seua comercialització. Per això de vegades em pregunte si hem evolucionat o involucionat. Tal volta deuríem pensar si el sistema anterior era millor, ja que el producte era de major qualitat, i no s’utilitzava ni transport ni envasos per a la seua comercialització, cosa que, a més de no deixar empremta en el medi, dinamitzava l’economia de la zona.

Productes de proximitat, el consum responsable, sa i més gustós a l’igual que ocurreix amb la llet i els seus derivats, ocurreix amb molts productes de la alimentació corrent. Les fruites, hortalisses, carn, peix o mel, si els adquirim directament dels productors de proximitat, aconseguirem productes més rics en nutrients i produïts sense químics.

carles-quesart

Hui a la comarca estan produint-se iniciatives de productors locals que garanteixen que les seues fruites i verdures, carns, peixos o mel es produeixen o s’extrauen respectant el medi ambient el màxim possible, tant per no utilitzar pesticides per a la seua producció, com per fer servir el transport mínim perquè estos productes arriben al mercat, deixant per tant, una empremta mínima en el medi ambient. Tots tenim en ment que estos productes són més cars que els convencionals, però açò no és tan cert, ja que si adquirim els productes directament del productor, sense intermediaris, el preu no es dispara. A més hem de fer el càlcul de que el valor nutricional és superior i hem de tindre en compte que no estan tractats amb químics, cosa que no és massa apropiada per al consum saludable. Al mateix temps, les propietats organolèptiques com són el seu sabor i olor, són extraordinàries, molt superiors a les del cultiu intensiu.

Vull facilitar-vos el contacte amb estos emprenedors que lluiten, no sols perquè ens alimentem tots millor, sinó també per extraure els productes de la natura fent el mínim impacte possible al planeta que ens acull. Ells fomenten l’economia local i constitueixen la primera línia per a mantindre vives les tradicions agràries, artesanals i culturals de la comarca, són part integrant de l’ecosistema. Sobretot és important recordar que, si ignorem allò que fa mal al planeta, estem comprometent el futur dels nostres fills i néts.

Alfred Martinez Llopis